Banan – kcal, wartości odżywcze i cukier
Banany są słodkimi owocami zawierającymi ponad 15 gram cukru. Ile wartości odżywczych się w nim zawiera? O odpowiedz poprosiliśmy panią Annę Koc – dietetyczkę z 10-letnim stażem. Okazało się, że banan zawiera prawie 120 kcal. Czy to dużo? Tak, jeśli weźmiemy pod uwagę rozmiar i wagę tego owocu. Czy zatem banan powinien być składnikiem naszej codziennej diety? I tak, i nie. Wszystko zależy od naszej tolerancji na cukier i tym podyktowane powinno być nasze dzienne spożycie owoców i warzyw. Jeśli przekroczymy zalecaną dawkę 22 gram cukru dziennie, możemy spodziewać się, że nasz organizm zostanie osłabiony i poddany procesom biochemicznym polegającym na nadmiernym wydzielaniu się insuliny. Jest to niebezpieczne nie tylko ze względu na podwyższone ryzyko cukrzycy, ale także na brak dostarczonych innych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W niektórych krajach afrykańskich powstała ostatnio kampania mająca na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się chorób powiązanych z wysokim stężeniem cukru we krwi.