Morwa co to za roślina ?
Morwa jest rośliną o pokroju krzewu lub drzewa, która powszechnie znana jest z tego, że stanowi pokarm dla jedwabników. Owoce i liście tej rośliny mogą również znakomicie przysłużyć się ludziom. Szczególnie osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, ale także zmagającym się z anemią, chorobą wrzodową, czy problemami sercowo-naczyniowymi. Najlepszymi właściwościami zdrowotnymi odznacza się morwa biała. Jej owoce, przypominające wyglądem jeżyny, zawierają flawonoidy, garbniki i pektyny. Świeże oraz suszone stanowią smaczną niskokaloryczną przekąskę o działaniu oczyszczającym i przeciwgorączkowym. Doskonałym działaniem odznacza się wyciąg z liści morwy. Hamuje on aktywność enzymów odpowiadających za rozkład cukrów na glukozę. Dzięki temu działaniu stężenie glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie po spożyciu pokarmów zawierających cukry, dzięki czemu unika się niekorzystnych dla diabetyków i odchudzających się, gwałtownych wyrzutów insuliny. Stosowanie naparów z liści ogranicza apetyt na słodycze i obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.